Trápí Vás úpal nebo úžeh ? Nejlepší prevence je klobouk.

13. 8. 2020 13:23

Už sami tuaregové po mnoho staletí vědí, že pohybovat se celý den na slunci jde pouze s pořádnou ochranou hlavy před slunečním zářením.

Úpal způsobuje velké horko

Čím dál častěji jsou náročné a horké dny, kdy slunce je dlouho na obzoru a 30 °C teploty na teploměru skoro celý den. K tomu abyste v takových podmínkách dostali úpal jste velice blízko. K úpalu stačí pořádné horko, ani ne přímé sluneční záření, jak je často zaměňováno. Kvůli vysokým teplotám dojde k přehřátí organismu. Tělo vám dává najevo, že je přehřáté např. příznaky: bolest hlavy, malátnost, únava, horká začervenalá kůže, nevolnost. Jeho termoregulace selhala. Ještě k tomu jste málo pili a proto se tělo nedokázalo dostatečně chránit pocením.

Za úžeh může příliš slunce

Když trávíte den na slunci a cítíte velkou únavu, bolesti hlavy, závratě, spálenou pokožku na odhalených částech těla, ale i na hlavě, kterou jste si po celý den nechránili a nevzali jste si ani pokrývku hlavy, měli byste zpozornit. Celým dnem v horku a na přímém slunci si totiž koledujete o pořádný problém – úžeh. Za úžeh mohou hlavně sluneční paprsky.

Jedná se o přehřátí mozku. Mozek a jeho blány se podráždí intenzívním slunečním zářením.  ke kterému nejčastěji dochází při dlouhém pobytu na slunci, kdy teploty dosahují tropických hodnot a zároveň nejsou dodrženy základní pravidla pro pobyt na slunci – nošení klobouku nebo čepice a dostatečná hydratace a omezení pobytu na slunci přes poledne. Ohroženy jsou zejména malé děti a senioři.

Oběma nepříjemným nemocím můžete předejít tím, že budete nosit dámské klobouky nebo pánské klobouky. Ten zajistí, že budete mít hlavu a pokožku ve stínu. Klobouk svou strukturou odrazí sluneční záření a vy pod ním budete ve stínu.