Naučte se nosit baret a okouzlete francouzským šarmem

27. 3. 2020 12:02

Baret vám dodá šmrnc, chce to jen najít ten pravý styl jeho nošení. Zešikma, dozadu nebo třeba s lemem zahnutým dovnitř. Přečtěte si, jak vytvarovat baret, ale také jak se vyznat v jeho velikostech. Pak už se jen rozmyslete, zda sáhnout po klasickém vněném baretu nebo pletené variantě.

Vyberte si ze základních typů baretů

Nenechte se zmást různými styly nošení baretů. V podstatě se dělí pouze na vlněné a pletené. Pak už záleží na vás, jak si s baretem na hlavě pohrajete.

Jistota stylu pro nerozhodné: pletený baret

Pokud barety dosud nepatřily do vašeho šatníku nebo nevíte, zda se s nimi sžijete, vsaďte na jistotu, která sluší každému a navíc zahřeje. Pletené barety spojují pohodlnost nošení čepic a šmrnc baretů. Není třeba je na hlavě složitě aranžovat.

 

Oslnivá klasika: vlněný baret

Tradičního looku dosáhnete vlněným baretem. Je dostatečně poddajný, aby bylo možné jej „namačkat“ na stranu nebo dozadu, zároveň dost pevné, aby udržely tvar. Možností, jak vytvarovat baret, máte hned několik.

 

Jak se nosí baret

Většinou to chce trochu cviku. Někomu sluší baret našikmo, jiní preferují posunout si jej dozadu. K diskuzi také je, zda přiznat lem baretu, nebo jej zahnout dovnitř. Než začnete experimentovat před zrcadlem, seznamte se se základními styly nošení baretu:

  • Mírně zešikma, s viditelným lemem – tento styl vám dodá na francouzském šarmu. Většina objemu baretu je nahrnuta na jednu stranu. Styl podtrhnete jemně navlněnými vlasy nebo mikádem.

  • Výrazně zešikma, s lemem zahnutým – tzv. na dámu. Baret velmi zešikma, tak, že jedna jeho strana odhaluje spánek a tvoří svislici s vnějším koutkem oka a druhá zakrývá ucho, vás promění v elegantní dámu ve stylu 40. let. 

  • Posunutý dozadu, s vlasy podél obličeje – romantického stylu docílíte, když si baret posadíte dále na temeni a okolo obličeje necháte splývat vlasy. Pokud nosíte ofinu, nepřijdete o její styling.

  • Na středu, s lemem na čele, zadní část „spadlá“ do týlu – podobně jako u beanie čepice nechte zadní část baretu spadnout (u pletených) nebo ji uhlaďte směrem do týla (u vlněných). Díky své poddajnosti jsou pro tento styl nošení ideální pletené barety

Jak se vyznat ve velikostech baretu

Ideální velikost baretu snad neexistuje – vždy záleží na vašich preferencích a stylu. Vnitřní průměr baretů je vždy stejný, 56 cm. Jednotlivé velikosti udávané v palcích jsou pak dány průměrem dýnka. 

Právě dýnko tvoří výsledný objem baretu. K drobnějšímu obličeji zvolte baret 10,5“ nebo 11“. Zlatým středem a nejčastěji kupovanou velikostí je 11,5“. Pokud chcete dostatek „manipulačního prostoru“ pro tvarování, sáhněte po baretu s větším dýnkem až 12,5“

Dolaďte baretem svůj styl

Roztomilý, elegantní nebo hravý baret dotvoří váš neokoukaný styl. Hodí se k dlouhému kabátu nebo trenčkotu, ale i k splývavému ponču. Barevně jej slaďte také s rukavicemi či šálou, nebo jej naopak nechte vyniknout a vyberte si baret v kontrastní barvě

Nezoufejte, pokud vám baret nesedne hned na první nasazení. Vyzkoušejte všechny styly jeho nošení a jistě najdete ten svůj.