Údržba a ošetřování plstěného klobouku

2. 3. 2020 12:58

Poradíme Vám, jak plstěný klobouk správně vyčistit, udržovat v nejlepším možném stavu a starat se o něj.

 

Z povrchu Vašeho klobouku odstraňujte pravidelně prach. Zachycený prach rozpuštěný kapkou vody totiž vytváří špinavou skvrnu, která prosákne do plsti a lze ji jen těžko odstranit.

Na čištění suché kloboukové plsti je nejlepší měkký žíněný kartáč. Běžný kartáč nedoporučujeme. Kartáčujeme vždy po směru vlasu. Vytvoří-li se přesto prachové skvrny, mohou být odstraněny otíráním měkkou čistící hobou. Povrch otírejte po směru vlasu.

Klobouk by neměl být nikdy vystaven silnému dešti. Jestliže se tak přesto stane a klobouk je promočený deštěm, narovnejte záhyby, promáčknutí nebo důlky a jestli že je okraj klobouku svěšený, překlopte jej nahoru. Odklopte ven z klobouku kožený nebo textilní potní pásek. Postavte klobouk na rovnou, čistou plochu a nechejte jej volně sušit na vzduchu.

Zdeformovaný klobouk nepoužívejte. Tlakem na jakoukoliv část promočeného klobouku se mohou vytvořit skvrny, které se objeví, až když klobouk uschne. Jestliže se Vám propotí pokožka na hlavě nebo vlasy pod nasazeným kloboukem, odklopte z klobouku kožený pásek a počkejte, až propocení a mastnota z vlasů vyprchá a klobouku vevnitř oschne, jinak pach potu zůstane v klobouku.

Nikdy nenechávejte klobouk ležet na okraji, zvláště je-li vlhký a ztěžkne. Váha klobouku může způsobit zvlnění okraje. Překlopte nahoru okraj klobouku, jestliže jej pokládáte na stůl, do přihrádky nebo do krabice. Uložíte-li klobouku na polici, sklopte okraj klobouku přes hranu police.

Při pravidelném ošetřování budete mít z nošení Vašeho klobouku dlouhodobé potěšení.

Velký výběr klobouků najdete na našem e-shopu. Ať už máte zájem o dámské plstěné klobouky nebo pánské plstěné klobouky, u nás si vyberete ten správný, který Vám bude slušet.